Świąteczne objadanie się może skutkować dokuczliwymi dolegliwościami gastrycznymi takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jak się przed tym uchronić?
Świąteczna dieta – dlaczego jest niezdrowa?
W polskiej tradycji przyjęło się, że na świątecznych stołach musi być przepych. Problem w tym, że nie jest to zdrowe dla naszego żołądka i jelit. Jakie elementy świątecznej diety wpływają niekorzystnie na pracę przewodu pokarmowego?
- Potrawy wzdymające, zawierające m.in. kapustę i groch.
- Przyrządzanie potraw tłustych, mocno wysmażanych.
- Spożywanie dużej ilości alkoholu.
- Spożywanie dużej ilości wypieków i słodyczy.
- Częstsze podjadanie między większymi posiłkami.
Jak zapobiec przejedzeniu i jego skutkom?
Pozytywną informacją jest to, że nie musisz rezygnować ze spróbowania wyjątkowych, świątecznych potraw. Jedz to, na co masz ochotę. Unikaj tych produktów i potraw, co do których masz medyczne przeciwwskazania (np. produkty mleczne u osób z nietolerancją laktozy). Przestrzegaj kilku zasad, żeby uniknąć przejedzenia.
1. Nie głódź się przed świątecznymi spotkaniami.
Wielu z nas przygotowując się do świątecznej uczty, będzie unikało jedzenia przez kilka dni przed. To błąd – jeśli wygłodzisz organizm, zwiększa się prawdopodobieństwo, że zjesz za dużo niezdrowych potraw i przekąsek.
2. Delektuj się posiłkiem.
Potrzeba czasu, żeby z żołądka do mózgu dotarł sygnał o tym, że jesteśmy najedzeni. Jedząc powoli, pozwalamy naszemu organizmowi na zaakceptowanie tego, że właśnie dostarczamy mu pokarm i się nim nasycamy.
3. Podawaj potrawy na małych talerzykach.
To pomaga w „oszukaniu” nas samych, że zjedliśmy dużo. Potrzeba mniej jedzenia, żeby napełnić mały talerzyk, a nasz mózg koduje w tym czasie informację, że zjedliśmy dużo.
4. Pij wodę.
Nawodnienie jest bardzo istotne dla dobrego przebiegu procesów trawiennych. Zazwyczaj zaleca się minimum 2 litry wody dziennie, ale możesz zwiększyć tę ilość w okresie świątecznym.
5. Unikaj tłustych, smażonych potraw.
Duże ilości ciężkostrawnych potraw znacznie obciążają naszą trzustkę, wątrobę i jelita. Jeśli koniecznie chcesz spróbować czegoś przygotowanego w ten sposób, niech to będzie bardzo mała porcja.
6. Nie zapominaj o aktywności fizycznej.
Po posiłku wybierz się na krótki spacer. Ruch poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają sprawniej. [1]
Pomoc z apteki
Jeśli przygotowujesz się na sutą ucztę, nie zapomnij o farmaceutykach, które mogą pomóc Ci w walce z uciążliwymi objawami przejedzenia. Na zgagę możesz zastosować preparaty bez recepty, które zawierają inhibitory pompy protonowej (np. omeprazol) lub antagonistów receptora H2 (np. ranitydyna). Pamiętaj, żeby zaopatrzyć się też w leki na wzdęcia i uczucie pełności. Zawierają one symetykon, który rozbija duże pęcherzyki gazów na mniejsze, dzięki czemu są one dużo szybciej i łatwiej usuwane poprzez wiatry lub odbijanie. [2]
Podsumowanie
Gdy świąteczny stół jest wypełniony smacznymi potrawami, trudno o bycie wiernym zdrowotnym i dietetycznym postanowieniom. Warto jednak zadbać o umiar, żeby oszczędzić sobie problemów gastrycznych.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Bibliografia
[1] I. M. Abdulan i in., „Winter Holidays and Their Impact on Eating Behavior—A Systematic Review”, Nutrients, t. 15, nr 19, Art. nr 19, sty. 2023, doi: 10.3390/nu15194201.
[2] C. J. Ingold i H. Akhondi, „Simethicone”, w StatPearls, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2023. Dostęp: 29 czerwiec 2023. [Online]. Dostępne na: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555997/