Jak robić domowy sorbet? KROK po KROKU - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak robić domowy sorbet? KROK po KROKU

Jak robić domowy sorbet? KROK po KROKU

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa Racool_studio na Freepik

Lato to najlepszy sezon na delektowanie się sorbetami domowej roboty. Jak zrobić taki sorbet?

Sorbet to idealny deser na gorące dni. Jest lekki, orzeźwiający i łatwy do przygotowania w domu. W przeciwieństwie do lodów, sorbet nie zawiera nabiału, co czyni go świetną opcją dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy wolą lżejsze desery. Jak robić domowy sorbet? Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu.

Jak zrobić domowy sorbet? Przepis

Sorbet, czyli lekki, mrożony deser owocowy z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej oraz wody, jest niezwykle prosty do zrobienia w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników, a zrobienie sorbetu w domu zajmie Ci chwilę. Jak zrobić domowy sorbet? Podstawowy sorbet składa się z trzech głównych składników:

  1. Owoce: wybierz swoje ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny, mango, cytryny, arbuz czy brzoskwinie.
  2. Cukier: można użyć białego cukru, brązowego cukru lub miodu.
  3. Woda: woda jest podstawą, która pomaga zmiksować owoce i cukier.

Opcjonalnie możesz dodać:

  • Sok z cytryny lub limonki, który doda świeżości i wzmocni smak owoców.
  • Mięta - nada delikatny, orzeźwiający aromat.

Jak zrobić domowy sorbet Krok po Kroku

Przygotowanie owoców: umyj i obierz owoce, jeśli to konieczne. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je zmiksować.

Przygotowanie syropu cukrowego: w małym garnku wymieszaj wodę z cukrem w proporcji 1:1.
Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw syrop do ostygnięcia.

Blendowanie: umieść owoce w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop cukrowy (ilość według własnego uznania w zależności od słodkości owoców i Twoich preferencji). Dla dodatkowej świeżości dodaj sok z cytryny lub limonki.

Przecieranie: jeśli chcesz, aby sorbet był naprawdę gładki, przecedź mieszankę przez sitko, aby pozbyć się pestek i większych kawałków owoców.

Zamrażanie: wlej mieszankę do płaskiego naczynia lub formy do lodów. Umieść w zamrażarce. Co 30 minut mieszaj widelcem, aby zapobiec tworzeniu się dużych kryształków lodu i zapewnić gładką konsystencję. Powtarzaj ten krok przez około 3-4 godziny.

  • Gdy sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję, jest gotowy do podania. Możesz udekorować go świeżymi owocami, listkami mięty lub startą skórką cytrynową.
  • Nie bój się eksperymentować z różnymi kombinacjami owoców. Malina z mango, truskawka z bazylią czy arbuz z miętą to tylko niektóre z pomysłów.
  • Jeśli unikasz cukru, możesz użyć miodu, czy syropu klonowego. Pamiętaj jednak, że niektóre zamienniki mogą zmieniać konsystencję sorbetu.
  • Dla bardziej kremowej konsystencji możesz dodać np. odrobinę likieru owocowego), który obniży temperaturę zamarzania.

CZYTAJ TEŻ >> Apteczka na wyjazd z dzieckiem - co do niej włożyć?