Jak grillować ryby? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak grillować ryby?

Zamiast tradycyjnej karkówki czy kiełbasy warto przynajmniej czasami wrzucić na ruszt rybę... Skorzystaj ze wskazówek, które sprawiają, że Twoja grillowana ryba będzie naprawdę pyszna...

Jak grillować ryby?

Autor zdjęcia/źródło: "Po godzinach"

Kupujemy świeżą rybę i po pierwsze usuwamy jej płetwy i ogon. Następnie usuwamy łuski, używamy do tego specjalnego skrobaka lub kuchennego noża. Pamiętajmy, by skrobać w stronę przeciwną do tej, w którą układają się łuski. Tak dochodzimy do patroszenia - nożem wykonujemy poziome cięcie wzdłuż brzucha od skrzeli do odbytu. Kciukiem usuwamy wszystkie wnętrzności. Rybę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Najważniejsza zasada mówi, że mniejsze ryby grillujemy w całości, a większe kroimy np. w dzwonki. Przyprawione ulubionymi przyprawami ryby układamy na ruszcie i pieczemy około 20 minut.

Przygotowując się do grillowania ryb warto zaopatrzyć się w przyprawy i zioła. Idealnie do ryb pasują: tymianek, czosnek, seler, pietruszka, ziele angielskie, sok z cytryny, a także smakowe masła (ziołowe lub czosnkowe). Te dodatki sprawiają, że rybie mięso nabierze wspaniałego aromatu i smaku.

Grillować możemy różne ryby, takie jak pstrąg, łosoś, halibut a także tuńczyk. Pstrąg np. świetnie smakuje z dodatkiem pietruszki i selera. Podczas grillowaniu skrapiamy go sokiem z cytryny, a na talerzu kładziemy na niego plasterek masła smakowego.


Smacznego!


źródło: "Po godzinach" - dodatek do tygodników "Gazety Olsztyńskiej"

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika annas82
    annas82Ikona zgłaszania komentarza
    Ale jestem głodna:)