Jajka są cennym źródłem witamin A, D, K, E oraz witamin z grupy B. Są one również magazynem jodu, luteiny oraz selenu. Ponadto znajduje się w nich mnóstwo cennych dla życia pierwiastków jak: fosfor, wapń, siarka, magnez, cynk, potas, wapń i żelazo. Z kolei zawarte w nich duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych świetnie czuwają nad prawidłowym rozwojem układu nerwowego.
Od kiedy podawać?
Dopiero w siódmym miesiącu życia włącz do diety dziecka pół ugotowanego lub zahartowanego gorącą potrawą żółtka. Dodawaj je do zupki co drugi dzień. Gdy dziecko ukończy 9 miesięcy możesz mu podać całe żółtko. Białko, mniej wartościowe niż żółtko włączasz do diety dziecka dopiero po jedenastym miesiącu życia, a to ze względu na zawarty w nim silny alergen – owoalbuminę. W tym czasie możesz zwiększyć ilość spożywanych jajek do czterech w ciągu tygodnia. Przyrządzaj maluchowi jajecznicę lub jajko sadzone, oba przygotowywane na parze. W przypadku alergii u dziecka wstrzymaj się z podawaniem mu żółtka dopóki nie skończy roku, a całe jajko włącz mu do diety dopiero w 18 miesiącu życia. Jaj kurzych nie mogą jeść dzieci uczulone na białko. Możesz je wtedy zastąpić jajkami przepiórczymi. Alergia na kurze białko jest przypadłością głównie dziecięcą, która mija już po trzecim czy czwartym roku życia.
Jakie jajka wybierać?
Najzdrowsze są jajka z hodowli naturalnych, więc gdy masz do nich dostęp nie zastanawiaj się nad wyborem. Kupując jajka w sklepie masz ich cztery rodzaje zależne od sposobu chowu kur. Każdy rodzaj oznaczony jest odpowiednią cyfrą znajdującą się na stemplu jajka.
cyfra „0” oznacza jajka z hodowli ekologicznej
cyfra „1” określa chów na wolnym wybiegu
cyfra „2” sygnalizuje chów ściółkowy
cyfra „3” informuje o hodowli klatkowej
Co jeszcze powinnaś wiedzieć o jajkach?
- Nigdy nie podawaj surowych jajek dziecku.
- Jeśli zauważysz jakiekolwiek reakcje alergiczne u dziecka po podaniu mu jajka, zgłoś się do lekarza.
- Przed włożeniem jajek do lodówki przemyj je pod bieżącą wodą. Mogą być one siedliskiem niezdrowych drobnoustrojów lub pałeczek salmonelli. Nie kładź jajek w sąsiedztwie innych produktów. Przed gotowaniem sparz je wrzątkiem.
- Sprawdzaj, czy jajka są świeże. Te pęknięte natychmiast odkładaj i nie podawaj dziecku. Gdy nie jesteś pewna jajka, zanurz je w zimnej wodzie. Świeże jajko od razu opadnie, zepsute będzie się unosiło na powierzchni.
- Układaj jajka w lodówce spiczastym końcem do dołu. Przedłużysz ich świeżość nawet do 4 tygodni.
- Gotuj jajka na twardo niecałe 10 minut. Po tym czasie traci ono połowę witamin, a wokół żółtka zaczynają gromadzić się związki siarki i żelaza.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: