Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2024-04-15 14:49:43
Autor zdjęcia/źródło: mat. sponsora artykułu
Jeśli jakiś naród ma predyspozycje do organizowania imprez, są nim właśnie Hiszpanie. Najlepszym przykładem na poparcie tej tezy jest kalendarz organizowanych na Półwyspie Iberyjskim festiwali, który każdego roku pęka w szwach. Do najpopularniejszych wydarzeń, na które licznie przybywają turyści z całego świata, należą między innymi: La Tomatina w Buñol, Las Fallas w Walencji czy Sanfermines w Pampelunie. Każda, nawet najmniejsza miejscowość, przynajmniej raz w roku organizuje jakiś festiwal, w którym czynnie uczestniczą wszyscy mieszkańcy. Hiszpanie na ogół nie potrzebują szczególnego powodu do świętowania i są w stanie zrobić imprezę na poczekaniu, o czym świadczy doskonała atmosfera i duża frekwencja w lokalnych barach. Trudno zatem o lepszy wybór niż hiszpańska restauracja na urodziny - Warszawa jest siedzibą lokalu Bilbao, który z przyjemnością przyjmie Twoją rezerwację.
Świetna atmosfera to tylko jeden z powodów, dla których Twoja impreza urodzinowa powinna odbyć się właśnie w restauracji hiszpańskiej. Drugim powodem jest oczywiście jedzenie. Na przyjęciach w gronie dobrych znajomych zazwyczaj sprawdzają się przekąski typu finger food, a Hiszpanie znają się na nich jak mało kto, bo ich specjalnością są tapas. Zamiast oklepanych frytek z ziemniaków swoim gościom możesz zaproponować frytki z… kalmarów! Fani kuchni roślinnej z pewnością docenią smażone papryczki padrón, a smakoszy dobrych wędlin nie trzeba będzie namawiać na konsumpcję kiełbasy chorizo czy szynki jamón serrano, stanowiących główne elementy hiszpańskiej deski wędlin. Na szczególną uwagę zasługują też pintxos, czyli tapas rodem z Kraju Basków. Są to na ogół kanapeczki na dwa kęsy, ze składnikami przebitymi efektowną szpadką.
Nie przepadasz za standardowymi tortami urodzinowymi, które są bombami kalorycznymi o przesadnie słodkim smaku? Zamiast konwencjonalnego tortu postaw na sernik baskijski! To finezyjny wypiek z lekkiego, kremowego serka. Poziom słodyczy nie przekracza tu norm, a atrakcyjna prezentacja z charakterystycznymi bursztynowymi brzegami zachęca do pałaszowania. Możesz mieć pewność, że po imprezie nie będzie już czego pakować na wynos.
Hiszpania znana jest również z wysublimowanych alkoholi najlepszej jakości. W hiszpańskiej restauracji wino zawsze będzie dobrym wyborem, ale oprócz tego warto pomyśleć również o koktajlach. Nie mówimy tu o wysokoprocentowych mieszankach, bo od zawartości alkoholu ważniejszy jest smak. Na imprezie urodzinowej na pewno sprawdzi się orzeźwiająca sangria, czyli miks wina z owocami, serwowany zazwyczaj w litrowych dzbankach.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.