GIS ostrzega: uwaga na żywność po powodzi! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS ostrzega: uwaga na żywność po powodzi!

GIS ostrzega: uwaga na żywność po powodzi!

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Freepik

Szef GIS wyjaśnia, dlaczego należy utylizować każdą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową.

Przez kraj nadal przetacza się fala powodziowa, a jej skutki, które odsłoniła już na południu Polski są tragiczne. Zalane domy, zniszczone mienie i ludzkie tragedie. Powodzianie próbują ratować i naprawiać pozostałość swojego dobytku, ale niezwykle ważną kwestią w tym okresie jest sprawa żywności popowodziowej, która jak się okazuje powinna być utylizowana.

Żywność po powodzi – należy utylizować

Na ten temat wypowiedział się w poniedziałek szef GIS, dr Paweł Grzesiowski, który wskazał na konieczność utylizacji żywności popowodziowej.

- Trzeba utylizować wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, także tę, która wydaje nam się hermetycznie opakowana – stwierdzi szef Głównego Inspektoratu Sanitarnego.  

Co ważne utylizacji powinno się podać także żywność, która z pozoru wydaje nam się bezpieczna – na przykład hermetycznie zapakowana, w butelkach, puszkach itp., jeśli miała ona kontakt z wodą powodziową. Podczas jej otwierania może dojść do skażenia woda powodziową w której znajdują się chemikalia, drobnoustroje, toksyny, jak wyjaśnił szef GIS.

Żywność po powodzi zalecenia GIS

GIS przypomina, że artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. A spożywanie takiej żywności może być przyczyną chorób, a nawet śmierci. Dlatego GIS zaleca, aby spożywać bezpieczną żywność i wodę.

W przypadku powodzi:

  • Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
  • Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.

 CZYTAJ TEŻ >> Gdzie kupić serwatkę i jakie ma własciwości?