GIS ostrzega: popularne wafle kukurydziane wycofane ze sprzedaży! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS ostrzega: popularne wafle kukurydziane wycofane ze sprzedaży!

GIS ostrzega: popularne wafle kukurydziane wycofane ze sprzedaży!

Autor zdjęcia/źródło: Kukurydza @unsplash

Wycofano ze sprzedażny 3 partie popularnych wafli kukurydzianych firmy Good Food ze względu na przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami. Są to: „Solone wafle kukurydziane” i „Wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi”.

Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie dla konsumentów na swojej stronie internetowej: „Informujemy o zanieczyszczeniu produktów wafli kukurydzianych aflatoksynami pochodzącymi z ziarna kukurydzy użytego do produkcji wafli. Na podstawie informacji otrzymanej od dostawcy ziarna i na podstawie wyników badań laboratoryjnych potwierdzone zostało przekroczenie poziomu aflatoksyn powyżej limitu prawnego (...)”, „(…)Bezpieczeństwo naszych konsumentów jest dla nas priorytetem, dlatego współpracujemy z inspekcja sanitarną w celu wyjaśnienia zdarzenia i zniwelowania wszelkich zagrożeń dla zdrowia wynikających z tego przypadku.” - informuje firma Good Food.

Pozostałe produkty z innych partii produkcyjnych nie zostały zanieczyszczone i są bezpieczne do spożycia.

Aflatoksyny: gdzie występują

Aflatoksyny – to rodzaj mykotoksyn, które są wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus, głównie przez kropidlaka żółtego. Grzyby te występują na orzeszkach ziemnych (fistaszkach), zbożu i migdałach w wilgotnych rejonach tropikalnych. W sprzyjających warunkach (wysoka temperatura i wilgotność) zasiedlają inne produkty żywnościowe, na przykład chleb.

Aflatoksyny w Polsce oficjalnie uznaje się za substancje rakotwórcze. Wywołują pierwotnego raka wątroby, szczególnie u osób, które przeszły wirusowe zapalenie wątroby typu B, czyli żółtaczkę.

Aflatoksyny są powszechnie spotykane w żywności. Trudno zupełnie je wyeliminować, jednak stosuje się odpowiednie procedury, by nie dopuścić do spożycia skażonych produktów, mających negatywny wpływ na ludzki organizm. Mogą wywoływać ostre lub przewlekłe stany. Uszkadzają wątrobę, upośledzają działanie układu immunologicznego, wywierają wiele innych efektów niepożądanych.

Aflatoksyny w żywności: jak się dostają do organizmu człowieka?

Główną drogą zakażenia aflatoksynami jest droga pokarmowa przez spożycie skażonych produktów rolnych: zbóż, orzechów, suszonych owoców, przypraw, olejów roślinnych, również mięsa i nabiału pochodzącego od zwierząt karmionych skażoną paszą. W Polsce źródłem aflatoksyn są przede wszystkim w orzechy i kukurydza pochodzące z importu z krajów o klimacie subtropikalnym i tropikalnym. Mimo dokładania starań, by zminimalizować obecność aflatoksyn w żywności, całkowita ich eliminacja jest niemożliwa. Powoduje to trwałość i odporność toksyn na zniszczenie w trakcie przetwarzania.

Zatrucie aflatoksynami: objawy

Do zatrucia może dojść po jednorazowym spożyciu lub przewlekłej konsumpcji zanieczyszczonej żywności. Aflatoksyny uszkadzają wątrobę, nerki, a także ośrodkowy układ nerwowy. W zależności od dawki i częstotliwości spożycia toksyn nasilenie objawów może być różne i są to:

  • obrzęk płuc,
  • krwotok do narządów wewnętrznych,
  • wymioty i nudności,
  • ból brzucha,
  • zażółcenie skóry i śluzówek,
  • drgawki,
  • śpiączka.

Ponadto przewlekłe zatrucia mogą powodować objawy marskości wątroby, alergię, zaburzenia rozwoju w przypadku dzieci, zaburzenia świadomości i objawy psychotyczne, obrzęki kończyn.