GIS ostrzega: Salmonella w partii żółtego sera w plastrach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS ostrzega: Salmonella w partii żółtego sera w plastrach

GIS ostrzega: Salmonella w partii żółtego sera w plastrach

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa jcomp na Freepik

Sprawdź, czy masz go w domu!

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella w partii żółtego sera w plastrach. Nie zaleca się spożywania go.

Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów bakterii Salmonella, do najpopularniejszych należą: Salmonella typhi i paradury, Salmonella paratyphi, Salmonella bongori oraz Salmonella enterica. Salmonellozą można się zarazić poprzez zjedzenie pokarmu albo wody zanieczyszczonej tymi bateriami. Bakterie Salmonelli można spotkać zarówno w organizmach ludzkich, jak i zwierzęcych, ale w zanieczyszczonych przez nie wodach albo na warzywach. Salmonella u dorosłych ma podobne objawy jak u dziecka, ale u maluchów może nieco inaczej przebiegać. Najczęstsze objawy Salmonelli to: ból brzucha, gorączka, biegunka i wymioty, a także ogólne złe samopoczucie.

Salmonella w partii żółtego sera

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella w partii żółtego sera:

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

źródło: gov.pl

CZYTAJ TEŻ >> Jakie właściwości ma serwatka?