Dynia – królowa jesieni
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Dynia - królowa jaesieni@flikr.com/Liji Jinaraj                
                           
          
          Dynia pojawia się na naszych stołach od września do końca stycznia. Jest bogata w witaminy i minerały, a zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk! Świetnie się przechowuje i jest idealnym warzywem na przetwory.
                    
          
            
                Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim  ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie w kuchni niech nas zachęci do przygotowania z niej kilku zdrowych potraw, a oto przepisy:
Zupa z dyni
Składniki:
- 2 -3 kg dyni
 
- 1/2 g ziemniaków obranych ze skórki
 
- 2 duże marchewki
 
- 2 cebule
 
- kawałek kłącza imbiru
 
- sól i pieprz do smaku
 
- suszone pestki z dyni do dekoracji
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę (możesz dynię upiec w piekarniku, wtedy łatwo oddzielisz ją od skóry).
 
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę.
 
- Włóż do garnka razem z dynią i zalej wodą, około 2 litrów.
 
- Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem i dodaj rozdrobniony imbir.
 
- Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj suszonymi pestkami.
 
Ciasto z dyni
Składniki:
- po 1/2 szklance oleju i cukru
 
- 3 szklanki mąki pszennej o symbolu 500 lub 550
 
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
 
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię  zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
 
- Jajka, mleko, olej, sól, cynamon zmiksuj aż masa będzie dobrze natleniona.
 
- Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj dynię i płynne składniki. 
 
- Szybko  wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem i wyspanej mąką. 
 
- Piecz około 60-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tak do suchego patyczka.
 
Risotto z dynią
Składniki:
                 
                    
                    
                 
- 250 g ryżu
 
- 1 dynia (500-600 g )
 
- 1 puszka kukurydzy
 
- 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
 
- 2 cebule
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 3 liście szałwii
 
- szczypta kardamonu
 
- sól  do smaku
 
- 3 łyżki oliwy
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię  obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w centymetrową kostkę.
 
- Cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę 
 
- Wywar warzywny zagotuj z kardamonem.
 
- Na oliwie zeszklij cebule i czosnek.
 
- Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się szklisty.
 
- Dodaj dynię i pokrojoną w paseczki szałwię. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. 
 
- Wtedy wlej kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i nadal mieszaj. 
 
- Na koniec dodaj kukurydze z puszki razem z płynem. Mieszaj dalej do wchłonięcia płynu (cały proces dolewania i mieszania zajmuje około 20 minut) 
 
- Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstaw z gazu na 5 minut.
 
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
 
 
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora                    
                
            
                                        
            
            
                	Najnowsze komentarze
	
					- 
									
						
					
								
					Patrycja Sobolewska
						
										2016.08.06 14:49										
						
					
				
				ciasto z dyni brzmi pysznie :))
			 
					- 
									
						
					
								
					Stokrotka
						
										2016.08.04 11:04										
						
					
				
				Czekam na moje w ogrodzie! Upiekę z nimi chlebek dyniowy i ciasto!