Dynia – królowa jesieni - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dynia – królowa jesieni

Dynia – królowa jesieni

Autor zdjęcia/źródło: Dynia - królowa jaesieni@flikr.com/Liji Jinaraj

Dynia pojawia się na naszych stołach od września do końca stycznia. Jest bogata w witaminy i minerały, a zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk! Świetnie się przechowuje i jest idealnym warzywem na przetwory.

Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim  ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie w kuchni niech nas zachęci do przygotowania z niej kilku zdrowych potraw, a oto przepisy:

Zupa z dyni

Składniki:

  • 2 -3 kg dyni
  • 1/2 g ziemniaków obranych ze skórki
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek kłącza imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pestki z dyni do dekoracji

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę (możesz dynię upiec w piekarniku, wtedy łatwo oddzielisz ją od skóry).
  2. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę.
  3. Włóż do garnka razem z dynią i zalej wodą, około 2 litrów.
  4. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem i dodaj rozdrobniony imbir.
  5. Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj suszonymi pestkami.

Ciasto z dyni

Składniki:

  • 400 g obranej dyni
  • 4 jajka  
  • po 1/2 szklance oleju i cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej o symbolu 500 lub 550
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię  zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  2. Jajka, mleko, olej, sól, cynamon zmiksuj aż masa będzie dobrze natleniona.
  3. Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj dynię i płynne składniki. 
  4. Szybko  wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem i wyspanej mąką. 
  5. Piecz około 60-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tak do suchego patyczka.

Risotto z dynią

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 1 dynia (500-600 g )
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście szałwii
  • szczypta kardamonu
  • sól  do smaku
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię  obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w centymetrową kostkę.
  2. Cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę 
  3. Wywar warzywny zagotuj z kardamonem.
  4. Na oliwie zeszklij cebule i czosnek.
  5. Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się szklisty.
  6. Dodaj dynię i pokrojoną w paseczki szałwię. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. 
  7. Wtedy wlej kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i nadal mieszaj. 
  8. Na koniec dodaj kukurydze z puszki razem z płynem. Mieszaj dalej do wchłonięcia płynu (cały proces dolewania i mieszania zajmuje około 20 minut) 
  9. Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstaw z gazu na 5 minut.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Pigwa: witaminowa bomba PRZETWORY z pigwy>>

Dietetyczne przepisy w sam raz na lato!>>

Warzywo, którym się zachwycisz!>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    ciasto z dyni brzmi pysznie :))
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Czekam na moje w ogrodzie! Upiekę z nimi chlebek dyniowy i ciasto!