Z okazji Światowego Tygodnia Karmienia Piersią dużo piszemy na Familie.pl o korzyściach, jakie ta forma żywienia niemowlaka niesie ze sobą. Między mamą a dzieckiem wytwarza się niespotykana bliskość i wieź, a maluch czuje się bezpiecznie i spokojnie dorasta.
Karmienie piersią to dla noworodka i niemowlaka najlepsza forma odżywiania, a WHO zaleca, aby trwało ono jako jedyny pokarm maluch co najmniej przez pierwsze pół roku, natomiast w rozszerzonej formie nawet do dwóch lat.
Dzięki mleku mamy dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy, a także przeciwciała, które pomagają wzmocnić niedojrzały jeszcze układ odpornościowy malucha.
Dużo mówi się o korzyściach płynących z karmienia piersią dla dziecka, natomiast warto, aby mama również wiedziała, jak ta forma karmienia doskonale wpływa na jej zdrowie.
Dlaczego karmienie piersią jest dobre dla mamy? 7 ważnych powodów
- Mama, która karmi noworodka piersią może liczyć na to, że jej macica po porodzie szybciej się obkurczy i zregeneruje. Dzięki oksytocynie, hormonowi szczęścia który wyzwala się między innymi podczas karmienia, zapobiegniesz dalszej utracie krwi z macicy po porodzie, a również obniżysz prawdopodobieństwo wystąpienia anemii spowodowanej niedoborem żelaza.
- Oksytocyna zmniejsza także poziom kortyzolu – czyli hormonu stresu. Dlatego mamy zazwyczaj mogą być spokojniejsze i łagodniej usposobione.
- Kobieta karmiąca piersią ma mniejsze ryzyko chorób serca, a także cukrzycy typ 2.
- Zmniejsza się również ryzyko zachorowania na wiele nowotworów – między innymi jajników, piersi, czy macicy.
- Wysiłek, jaki wkładasz karmiąc piersią, to utrata około 500 kcal. Dlatego dzięki karmieniu piersią o wiele łatwiej schudniesz po ciąży i zgubisz zbędny tłuszczyk.
- Są badania, które pokazują, ze dzięki karmieniu Twoje kości lepiej się mineralizują. Ma to korzystny wpływ nawet po menopauzie.
- W czasie karmienia często normalizuje się także i obniża ciśnienie krwi, co pozytywnie wpłynie na układ krążenia.
Zródła:
Laktacja a lepsza mineralizacja kości: Wiklund, Lactation is associated with greater maternal bone size and bone strength later in life. Osteoporosis International. 2012;23(7):1939-1945.
Laktacja i utrata kalorii: Dewey KG. Energy and protein requirements during lactation: Annu Rev Nutr. 1997;17:19-36.
CZYTAJ TEŻ: