Autor zdjęcia/źródło: mat. prasowe @
Substancje słodzące w naturze i poza naturą
Chemicy rozróżniają wiele rodzajów cukrów i co ciekawe nie wszystkie z nich są słodkie. Smak tradycyjnie kojarzony z ciastkami i deserami mają cukry proste oraz dwucukry. Natomiast węglowodany wielocząsteczkowe, do których zalicza się na przykład skrobia, bynajmniej nie dają posmaku słodyczy. Do cukrów prostych zaliczamy glukozę i fruktozę. Dwucukry natomiast to wspomniana wyżej sacharoza i występująca w mleku laktoza. Oprócz cukrów można wyróżnić wiele innych substancji, które posiadają słodki smak. Większość z nich została uzyskana syntetycznie bądź półsyntetycznie (nie znajdziemy ich nigdzie w środowisku naturalnym). Do słodkich substancji formalnie nie będących cukrami można zaliczyć sacharynę, poliole i cyklaminiany.
Afera słodzikowa
Jedna z substancji popularnie stosowana jako erzac sacharozy jest obiektem regularnych ataków. Chodzi oczywiście o aspartam. Z chemicznego punktu widzenia jest on związkiem organicznym a konkretnie estrem metylowym. Tej bardzo słodkiej substancji przypisuje się wywoływanie wielu groźnych chorób. Ma ona rzekomo powodować raka i mocno szkodzić na wątrobę. Żaden z negatywnych skutków przyjmowania tej substancji jak do tej pory nie został udowodniony.
Co naprawdę jest szkodliwe?
Substancje chemiczne, podobnie jak ludzi i firmy, mogą posiadać zły albo dobry PR. Związek opisany w akapicie powyżej u wielu ludzi budzi wręcz chorobliwy lęk. Z kolei przyjmowaniem sacharozy tak naprawdę niewielu ludzi się przejmuje. Niektórzy, z konieczności, ograniczają jej spożywanie, ale niemal nikt nie zastanawia się nad tym jaki wpływ ma ona na organizm. A to właśnie sacharoza bywa nazywany trucizną i białą śmiercią (podobnie jak sól). W latach sześćdziesiątych doktor William Coda stwierdził, że nie posiada ona żadnych substancji odżywczych. Ma za to negatywny wpływ na zdrowie człowieka.