Czy warto słodzić cukrem trzcinowym? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czy warto słodzić cukrem trzcinowym?

Cukier trzcinowy jest ostatnio bardzo popularną alternatywą dla zwykłego białego cukru. Jest on zdrowszy i ma znacznie mniej kalorii- łyżeczka cukru trzcinowego to tylko 26 kcal! Warto poznać wszystkie zalety brązowych kryształków.

Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej. Właśnie w tej formie - bez oddzielania melasy i kryształków, stanowi istotny składnik dań kuchni indyjskiej, a także meksykańskiej.

Cukier ten ma postać kryształków w barwie od złotej do brązowej, smakiem przypomina miód oraz karmel, jest więc idealny do podkreślania smaku potraw z czekoladą oraz wanilią.

Cukru trzcinowego używano w Indiach już ponad pięć tysięcy lat temu. Stanowił on wówczas ekskluzywne lekarstwo podawane głównie przy bólach głowy, przypisuje mu się także działanie bakteriobójcze oraz wykrztuśne. Stosowano go więc do leczenia ran i oparzeń, a także do łagodzenia objawów astmy, przeziębień i stanów gorączkowych.

Cukier trzcinowy jest dobrym źródłem naturalnego żelaza, zawiera również wapń, miedź, magnez oraz witaminy B6 i B12. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, poprawia wydolność fizyczną oraz dodaje energii.