Czy cholesterol może zwiększyć ryzyko raka piersi? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czy cholesterol może zwiększyć ryzyko raka piersi?

Wysoki poziom cholesterolu może mieć wpływ nie tylko na choroby układu sercowo-naczyniowego. W przypadku kobiet może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi.

Czy cholesterol może zwiększyć ryzyko raka piersi?

Autor zdjęcia/źródło: 123 RF @

Do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy, analizując dane z lat 2000-2013. Wyniki badań przedstawili na zeszłorocznej konferencji Frontiers in CardioVascular Biology w Barcelonie.

Ryzyko raka piersi nawet 1,5 raza większe przy wyższym cholesterolu

Analizie poddano informacje na temat 664 159 kobiet z całego świata. W bazie znalazło się 22 938 pań cierpiących na hiperlipidemię (zespół zaburzeń metabolicznych, których objawem jest m.in. podwyższony cholesterol LDL) oraz 9 312 pań z nowotworem piersi. Rak pojawił się u 530 kobiet z hiperlipidemią.

Analiza statystyczna pozwoliła wysnuć wniosek, że ryzyko zachorowania na nowotwór piersi u pań z zespołem zaburzeń metabolicznych jest o 1,64 razy większe niż w przypadku pozostałych kobiet. Warto jednak mieć świadomość, że są to wyłącznie badania obserwacyjne, stąd nie można jednoznacznie stwierdzić stuprocentowej zależności między nowotworem piersi a wysokim cholesterolem. Naukowcy zgodnie podkreślają, że potrzebne są dalsze badania.

Jak zmniejszyć poziom cholesterolu?

Jako że podwyższone stężenie cholesterolu LDL może odpowiadać za wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, należy dążyć do jego obniżenia.

Zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych to pierwszy krok w stronę profilaktyki. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji, by w ciągu kilku miesięcy poprawić lipidogram.

l Jeśli chcesz zbić cholesterol LDL, zamiast masła wybieraj margaryny wzbogacane sterolami roślinnymi, np. Optima Cardio. Przyjmowanie steroli roślinnych przez 2–3 tygodnie w dawce 1,5–3 g pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 7–12,5 proc.

l Spożywanie produktów zawierających błonnik roślinny pozwala wydalić z organizmu „szkodliwą” frakcję cholesterolu.

Warto także postawić na większą aktywność fizyczną – już po 3 miesiącach regularnych ćwiczeń można podnieść poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), przy jednoczesnym obniżeniu „szkodliwej” frakcji (LDL).