Opublikowany przez:
ULA
2011-10-14 13:16:10
Jak zwiększyć laktację?
Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i wyraźnie zmniejszyła się jego ilość, musisz zadbać o wzrost jego wytwarzania. Najlepiej zadziała ponowne częste karmienie dziecka zgodnie z jego potrzebami. Wbrew pozorom ilość pokarmu bardzo szybko-nawet w ciągu 2 dni-ponownie dostosuje się do potrzeb niemowlęcia i częstotliwość karmień powróci do normy.
Drugim, obok częstotliwości karmienia, podstawowym czynnikiem zwiększania laktacji jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów – herbatek pobudzających karmienie, wody. Karmienie w porze nocnej bardzo mocno stymuluje wytwarzanie mleka, więc nie należy z niego rezygnować.
Aby jak najdłużej utrzymać laktacje wystarczy karmić dziecko tak często , jak ono chce, także w porze nocnej, a pierwsze dodatkowe pokarmy (najczęściej jest to zupka jarzynowa) wprowadzać dopiero po ukończeniu przez malucha 6. miesiąca życia.
Cele prawidłowego odżywiania
Odżywianie jest źródłem energii i składników odżywczych , konicznych dla utrzymania funkcji życiowych całego organizmu. Ważne jest jednak, aby to, co jemy dostarczało wartościowe, konieczne składniki budulcowe a nie sprzyjało chorobom co czyni np. nadmiar tłuszczy zwierzęcego , soli, cukrów prostych. Prawidłowe nawyki jedzeniowe, w tym sposoby przygotowywania posiłków, które nie niszczą witamin , są niezwykle ważne. Nie ma przesady w stwierdzeniu , że prawidłowe żywienie to podstawa zdrowia. Właśnie teraz , gdy dieta matki jest ważna nie tylko dla niej , ale i dla dziecka.
Z jakich składników powinna być skomponowana dieta karmiącej?
Dieta matki karmiącej powinna być pełnowartościowa, urozmaicona, bogata w płyny, witaminy, składniki mineralne ( wskazane jest dodatkowo przyjmowanie preparatów) witaminowo- mineralnych). Musi też zawierać odpowiednia i9lośc kalorii , aby wyrównać straty związane z wydzielaniem mleka. Zwykle produkowane jest około 850-900 ml na dobę. Matka karmiąca powinna otrzymać ogółem około 2800-3400 kcal na dobę. Powinna zwiększyć spożycie białka o dodatkowe około 20 g na dobę , czyli do około 101-120 g na dobę.
Rośnie tez zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które w tym okresie wynosi 1-2 g dziennie. Oznacza to że młoda mama powinna spożywać tłuste ryby np. makrele co najmniej 2-3 razy w tygodniu .Kwasy omega -3, wzmacniają system odpornościowy oraz pozytywnie działają na układ nerwowy zarówno matki jak i niemowlęcia ( zapobiegają wystąpieniu nadpobudliwości psychoruchowej).
Z tłuszczem zwierzęcym nie wolno przesadzać , ale w niewielkich ilościach jest on potrzebnych jako bogate źródło energii, pierścienia cholesterolowego, kwasów tłuszczowych oraz jako ,, rozpuszczalnik” dla całej grupy witamin A,D,E i K. Karmiąca matka powinna zjadać masło w niewielkiej ilości. Nie wolno spożywać przetworów mlecznych o 0%tłuszcu.Wskazane tłuszcze roślinne w postaci olejów z oliwek, soi , słonecznika czy rzepaku .margaryny natomiast zawierają niekorzystne dla zdrowia substancje utwardzające, poza tym starzeje się nie zmieniając zapachu jest wielokrotnie przetwarzana , nie widomo czy naprawdę jest świeża.
Wskazany jest błonnik, który reguluje prace jelit. należy ograniczyć słodycze .Z uwagi na zawartość tłuszczu cukierniczego – substancji wybitnie niewskazanej ze względów dietetycznych, należy zrezygnować z ciasteczek , batoników, czekolady.
Tak więc w diecie karmiącej matki powinny znaleźć się:
*produkty białkowe, takie jak: chude mięso, wędliny, ryby, jaja, mleko i jego przetwory
*produkty zbożowe, pieczywo pełnoziarniste, kasze
*tłuszcze zwłaszcza roślinne
* warzywa, owoce stanowią źródło witamin, karotenu, soli mineralnych, białka roślinnego i błonnika
Wymienione produkty powinny znajdować się w 4-5 posiłkach dziennie.
Problemem wymagającym szczególnego omówione jest sprawa mleka. Mleko oraz produkty z niego pochodzie jest doskonałym żródłem wapnia .Za potrzebowanie w ten pierwiastek jest w okresie karmienia wysokie i wynosi około 1-1,2 g na dobę.
Wystarczy wypicie 0,5-0,7 litra , a dodatkowa podaż serów i twarogów całkowicie pokryją dzienne potrzeby. Nie ma potrzeby picia świeżego mleka w nadmiarze , do czego zmusza tradycja. Jeśli matka nie lubi mleka lub nie może go pić z powodu alergii, należy wyeliminować je z diety. Obowiązkowe jest wtedy zwiększenie spożycia innych produktów białkowych oraz dodatkowa podaż wapnia.
Należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na płyny, do 2-3 litrów na dobę.
Jeśli dziecko karmione piersią nie ma żadnych dolegliwości, nie trzeba usuwać z diety matki żadnych konkretnych pokarmów. jednakże niektóre pokarmy takie jak cebula, czosnek, poziomki, truskawki, pomidory mogą wywołać u dziecka bóle brzucha lub luźne stolce. Przyprawy ostre, kawa herbata powinny być unikane lub ograniczone.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
@
2018.02.25 21:46
To chodzi o ilość wypitego płynu, żeby produkować pokarm, który składa się głównie z wody, skądś trzeba ją wziąć. Dieta to ważna sprawa, poza tym często przystawiać dziecko do piersi, można wspomóc się prolaktanem i być dobrej myśli, no i odpoczynek, wiadomo.
@
2018.02.25 21:45
To chodzi o ilość wypitego płynu, żeby produkować pokarm, który składa się głównie z wody, skądś trzeba ją wziąć. Dieta to ważna sprawa, poza tym często przystawiać dziecko do piersi, można wspomóc się prolaktanem i być dobrej myśli, no i odpoczynek, wiadomo.
69.85.*.*
2016.09.09 05:30
Karmilam synka trzy lata, corka ma cztery miesiace i nie chce ssac. Wiec sciagam swoje mleko do butelki. Moje dzieci maja skaze bialkowa i nie toleruja soji. Mleko krowie jest dla cielst nie ludzi wiec trzeba go unikac.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!