Opublikowany przez: Monika C. 2020-05-15 14:57:23
Autor zdjęcia/źródło: Obraz Mabel Amber z Pixabay
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna pogoda nie rozpieszcza. Wersję warzywną tej wiosennej zupy proponujemy na ciepłe dni, do zjedzenia w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.
Składniki:
0.5 kg botwinki z buraczkami
Ok. 2 l bulionu warzywnego
1 marchewka (może być większa)
1 pietruszka
½ selera
¾ kubka śmietany do zupy
Ok. 1 łyżki masła
Sok z połowy cytryny
Jak zrobić botwinkę:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać.
Ugotować (lub zagrzać) bulion.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do gotującego bulionu i chwilę gotować.
Liście botwinki i buraczki dość drobno pokroić, dodać do bulionu z warzywami i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodaj masło.
Zahartuj śmietanę i dodaj do jeszcze gorącej botwinki.
Dodaj sok z cytryny.
Do botwinki możesz dodać świeży koper, szczypiorek lub ugotowane jajka (dobrze, jeśli żółtko będzie na półtwardo).
Smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.