Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki... Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?!
21 kwietnia 2012 09:45 | ID: 775693
Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki... Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?!
11 kwietnia 2016 22:48 | ID: 1300612
Ja właśnie pieke :) na śniadanie .
12 kwietnia 2016 07:01 | ID: 1300626
Ja właśnie pieke :) na śniadanie .
ale mi smaka narobilas :) !!!
12 kwietnia 2016 07:20 | ID: 1300647
Ja dostałam przepis od koleżanki, ale nawet nie doczytałam go do końca, taki jest długi, a co dopiero robota. Chciałabym kupić maszynkę do pieczenia chleba. Wprawdzie to nie to co zrobienie samemu, ale i tak jest lepszy od kupnego.
Nieprada. Wcale nie ma duzo roboty a i składniki podstawowe to mąka, woda i zakwas a nasionka takie jak lubisz. No i jeszcze odrobina cierpliwości
Jak się robi zakwas, bo tego się najbardziej obawiam?
12 kwietnia 2016 07:57 | ID: 1300671
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
12 kwietnia 2016 08:08 | ID: 1300678
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
12 kwietnia 2016 08:42 | ID: 1300737
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.
12 kwietnia 2016 08:47 | ID: 1300741
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Ja też poproszę:) jeśli będzie dobry.
czekamy :) !!
12 kwietnia 2016 08:51 | ID: 1300743
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
12 kwietnia 2016 08:53 | ID: 1300745
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
12 kwietnia 2016 09:03 | ID: 1300748
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
12 kwietnia 2016 09:06 | ID: 1300749
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
dziekuje slicznie :)
12 kwietnia 2016 13:01 | ID: 1300811
Tym razem zrobiłam chleb bez wcześniejszego przygotowania zakwasu . Bardzo prosty przepis znalazłam na fb . Mój chlebek właśnie się piecze . Pachnie i wygląda super .
podasz mi przepis ? moze dzis albo jutro zrobie :)
Proszę bardzo . Składniki ; 3 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki zimej wody , paczka suszonych drożdży , łyżka soli , ulubione zioła i inne składniki / ja dałam garść otrębów , troszkę prażonej cebulki i czosnek niedźwiedzi / . sama od siebie dodałam jeszcze łyżeczkę cukru , ale tego nie było w przepisie . Ciasto dokładnie wyrobić , na całą noc pozostawić w ciepłym miejscu . Wylać na wysmarowaną tłuszczem keksówkę . Ja posypałam jeszcze na wierzchu czarnuszką . Piec 60 minut w tśemperaturze 200 stopni .
Mój chlebek już sygnie . Pachnie i wygląda super , myślę , że i tak będzie smakował .
to musze meza wyslac jak wroci po drożdze :) a czosnek i cebulke mamy prazona :)
Chlebek można rozczynić w dzień i odstawić na kilka godzin .
dziekuje slicznie :)
Super. Zaraz zapiszę.
12 kwietnia 2016 13:03 | ID: 1300813
Ja na zakwasie robię
12 kwietnia 2016 13:14 | ID: 1300823
Ja piekę zdecydowanie, chociaż tylko w weekendy, najpier brałam jakieś przepisy z siecie ale od czasu jak mam książkę o wypieku chleba, jak sobie zamówiłam przy okazji większych zakupów w {wymoderowano} to piekę tylko z tych przepisów w niej zamieszkonych
12 kwietnia 2016 13:19 | ID: 1300827
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
12 kwietnia 2016 13:59 | ID: 1300862
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
nie slyszalam nawet o tym ;o
12 kwietnia 2016 14:40 | ID: 1300876
Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł!
12 kwietnia 2016 16:02 | ID: 1300913
Wczoraj upiekłam pszenno-kukurydziany, fajny wyszedł!
13 kwietnia 2016 08:11 | ID: 1301152
Ja na zakwasie robię
Jak tylko kupię mąkę żytnia to też zrobię zakwas. To prawda, że może stać w lodówce kilka miesięcy?
Już mam mąkę. Dziś zaczynam.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.