Nie potrafię dobrze usmażyć ryb! Nawet fileta!
Mam pytanie - smażycie zamrożone czy odmrożone?
W panierce czy bez!
Poproszę o patent na dobrze usmażoną rybkę, która mi się nie rozpadnie podczas smażenia
29 października 2011 00:28 | ID: 670397
Na ogół w panierce, lub w piekarniku w folii.
29 października 2011 06:58 | ID: 670453
Ja staram się kupować świeże. Ale od Was nauczyłam się trzymania w papierowym ręczniku aby oddaly całą wilgoć. Smażę obtoczone w mące na większej ilości gorącego tłuszczu i kilka razy obracam. Lubie dobrze wysmażone i chrupiące. A do smażnia biorę olej z pestek winogrom. Nie jest tani ale efekt znakomity. Przede wszystkim w domu nie śmierdzi smażoną rybą, czego nie można powiedzieć o rzepakowy oleju.
29 października 2011 07:54 | ID: 670466
We frytkownicy wychodzi rewelacyjnie, choć mój Mąż jest w tym lepszy;)
29 października 2011 16:58 | ID: 670693
Ja rybe najczesciej pieke w piekarniku w formie zaroodpornej lub folii. Zawsze musi byc, jak juz tu kilka razy wspomniano, dokladnie rozmrozona i osuszona. Inaczej sie ugotuje i rozpadnie zamiast usmazyc.
Pyszna jest frytowana w ciescie typu fish and chips. Najbardziej lubie jednak rybe pieczona ze szpinakiem lub w foli aluminiowej.
Zapraszam po kilka inspiracji TUTAJ:
http://flowerek.com/category/dania-wytrawne/ryby/
29 października 2011 17:08 | ID: 670695
JA SMAZE ROZMROZONE I OPANIEROWANE ZAWSZE NA MOCNO ROZGRZANYM OLEJU.
29 października 2011 19:57 | ID: 670724
rozmrożone i osuszone, a do bułki tartej dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej - panierka nie odpada. Patent kupiony od gotującego faceta;)
...................
Podoba mi się ten przepis na łososia pod beszamelem, taka wersja de lux dla podniebienia;) Ominę tylko pieczarki albo coś zamiast dam?
11 stycznia 2012 12:16 | ID: 723618
Dobra kochani to jak to ma być z tą panierką do smażenia? Nie lubię i nie mogę ale Młody tylko rybę w panierce z bułki tartej zje więc muszę Mu dogodzić :))) Smażenie w piątek - czekam na Wasze sugestie. Że trzeba porządnie rozmrozić to wiem. Że odsączyć to też. I że mały ogień.
A jaka panierka? Czy do tej z bułką tartą wcześniej trzeba obtoczyć w mące i jajku? Czy da się z samą bułką? Bo Młody na jajko ma uczulenie.
11 stycznia 2012 12:51 | ID: 723661
Ja robie tak- sole dodaje przyprawy do ryb , stoi 10- 15 min. obtaczam w mące i jajku i na gorący tłuszcz Jeżeli włożysz na słabo nagrzaną patelnie ryba nie będzie chrupiąca Nie musi sie długo smażyć , ale na słabym ogniu robi sie mokra Ty możesz sobie ugotowac w warzywkach , chyba , że wogóle ci ryb nie wolno no to współczuje
11 stycznia 2012 13:00 | ID: 723673
Nie - ja mogę ryby, ale niektóre. Dla siebie będę piekła w piekarniku w rękawie. Ale Młodemu i mężowi chcę usmażyć w panierce.
11 stycznia 2012 13:10 | ID: 723682
Możesz usmażyć w cieście naleśnikowym. Takim podobnym jak podałam w przepisie na kąski z kurczaka.
Ja panieruję w bułce, jajku, bułce.
11 stycznia 2012 13:57 | ID: 723734
Ja ryby głównie piekę w piekarniku w folii. Jak już smażę to rozmrożone i osuszone.
11 stycznia 2012 14:04 | ID: 723740
Dobra kochani to jak to ma być z tą panierką do smażenia? Nie lubię i nie mogę ale Młody tylko rybę w panierce z bułki tartej zje więc muszę Mu dogodzić :))) Smażenie w piątek - czekam na Wasze sugestie. Że trzeba porządnie rozmrozić to wiem. Że odsączyć to też. I że mały ogień.
A jaka panierka? Czy do tej z bułką tartą wcześniej trzeba obtoczyć w mące i jajku? Czy da się z samą bułką? Bo Młody na jajko ma uczulenie.
Moja babcia jeszcze zostawia rybę zamoczoną w mleku na ok. 1h w lodówce przed smażeniem. Panierka: mąka, jajko, bułka tarta. Rybka wychodzi rewelacyjna.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.