-
21
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-01-16 22:27:53
16 stycznia 2016 22:27 | ID: 1274287
Marietteczka (2016-01-16 15:30:44)
Były sposoby perfekcyjnej Pani domu,
a teraz ciekawią mnie Wasze sposoby, pomysły w kuchni przy gotowaniu..
Jakie ciekawostki znacie ?
Wczoraj gotowałam makaron i taką ciekawostką jest to (pewnie wszyscy znacie), że do gotującej się wody dolewam trochę oleju, oliwy aby makaron się nie sklejał i nie przywierał do dna :) - SPRAWDZA SIĘ W 100 % :)
dzielcie się POMYSŁAMI
co do dodawania oliwy lub oleju do wody mam inne zdanie. Kiedys owszem tak robiłam. Potem oglądałam jakiś program kulinarny w tv i była tam mowa właśnie o tym, że dużo osób daje olej do wody jak gotują makaron, bo myślą, że makaron nie poskleja się.
Przecież zgodnie z zasadami fizyki olej jest lżejszy od wody i unosi sie na powiechrzni i nigdy nie zmiesza się z wodą. Nawet jezeli potem odcedzamy wodę to w pierwszej kolejności wylewamy ten olej. od tej pory nie daje oleju do wody
-
22
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-01-16 22:28:24
16 stycznia 2016 22:28 | ID: 1274288
Joaśka35 (2016-01-16 19:22:08)
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
z tego skorzystam na pewno:)
-
23
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-16 23:49:55
16 stycznia 2016 23:49 | ID: 1274303
Ha ha ha - teraz w TV widziałam w reklamie fajny sposób na oddzielanie białka od żółtka przy pomocy plastikowej butelki - Kasia Glinka pokazywała... dobre...
Znalazłam też w neciku jak to wygląda...
i żółtko "wskakuje" do butelki
Przy najbliższej okazji wypróbuję ten sposób...
-
24
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-16 23:51:24
16 stycznia 2016 23:51 | ID: 1274304
I tu jest dobrze wytłumaczone...
-
25
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2016-01-17 09:41:42
17 stycznia 2016 09:41 | ID: 1274317
oliwka (2016-01-16 23:49:55)
Ha ha ha - teraz w TV widziałam w reklamie fajny sposób na oddzielanie białka od żółtka przy pomocy plastikowej butelki - Kasia Glinka pokazywała... dobre...
Znalazłam też w neciku jak to wygląda...
i żółtko "wskakuje" do butelki
Przy najbliższej okazji wypróbuję ten sposób...
Za dużo roboty, wbijam jajka do miseczki i ręką wyciągam żółtka, ot i sposób mój niezawodny i znakomity
-
26
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-17 12:36:47
17 stycznia 2016 12:36 | ID: 1274358
Odp. na: #21
Oleju nigdy nie dawałam ale aby się makaron nie sklejał płuczę zimną wodą na koniec.. ale jeśli do sosu nie płucze wtedy sos ładnie trzyma makaronu..
-
27
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-17 12:42:32
17 stycznia 2016 12:42 | ID: 1274360
Odp. na: #24
Super metoda dla mniej doświadczonych..
-
28
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-17 12:58:04
17 stycznia 2016 12:58 | ID: 1274364
gocha2323 (2016-01-16 22:27:53)
Marietteczka (2016-01-16 15:30:44)
Były sposoby perfekcyjnej Pani domu,
a teraz ciekawią mnie Wasze sposoby, pomysły w kuchni przy gotowaniu..
Jakie ciekawostki znacie ?
Wczoraj gotowałam makaron i taką ciekawostką jest to (pewnie wszyscy znacie), że do gotującej się wody dolewam trochę oleju, oliwy aby makaron się nie sklejał i nie przywierał do dna :) - SPRAWDZA SIĘ W 100 % :)
dzielcie się POMYSŁAMI
co do dodawania oliwy lub oleju do wody mam inne zdanie. Kiedys owszem tak robiłam. Potem oglądałam jakiś program kulinarny w tv i była tam mowa właśnie o tym, że dużo osób daje olej do wody jak gotują makaron, bo myślą, że makaron nie poskleja się.
Przecież zgodnie z zasadami fizyki olej jest lżejszy od wody i unosi sie na powiechrzni i nigdy nie zmiesza się z wodą. Nawet jezeli potem odcedzamy wodę to w pierwszej kolejności wylewamy ten olej. od tej pory nie daje oleju do wody
ja dodaję i uważam, że to działa - makaron ugotwany bez oleju i makaron ugotowany z olejem wychodzi mi całkiem inny :)
Fakt woda nie łączy się z olejem ale przy mieszaniu makaronu - makaron jednak lekko się tłuści - takie moje zdanie :)
-
29
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-17 13:01:31
17 stycznia 2016 13:01 | ID: 1274365
Stokrotka (2016-01-17 12:36:47)
Odp. na: #21
Oleju nigdy nie dawałam ale aby się makaron nie sklejał płuczę zimną wodą na koniec.. ale jeśli do sosu nie płucze wtedy sos ładnie trzyma makaronu..
też polewam zimną wodą :)
ale zawsze wkurza mnie to, że makaron robi się chłodny a jednak wolę ciepły - nie mieszam makaronu w sosie, wole makaron polać sosem :P
ogólnie najlepszy makaron jest prosto po ugotowaniu , potem jak postoi trochę już nie jest taki smaczny :p staram sie gotować tyle ile potrzebuje choć czsami i tak zostaję :D
co innego jeśli chodzi o zupę :)
-
30
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-17 13:02:07
17 stycznia 2016 13:02 | ID: 1274366
oliwka (2016-01-16 23:51:24)
I tu jest dobrze wytłumaczone...
świetny pomysł - spróbuję przy najbliższej okazji :D
-
31
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-17 14:10:27
17 stycznia 2016 14:10 | ID: 1274415
Marietteczka (2016-01-17 13:02:07)
oliwka (2016-01-16 23:51:24)
I tu jest dobrze wytłumaczone...
świetny pomysł - spróbuję przy najbliższej okazji :D
a pomyslec ze taki banalny pomysl i tak pomaga :D
-
32
Sanne
Zarejestrowany: 19-07-2011 15:30 .
Posty: 4945
2016-01-17 17:10:49
17 stycznia 2016 17:10 | ID: 1274526
Sprzedam patent mojej babci na dobrze napowietrzonę ciasto na faworki :), zagnieść wszystkie składniki i następnie przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia miesa.
-
33
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2016-01-17 17:27:43
17 stycznia 2016 17:27 | ID: 1274531
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
-
34
Sanne
Zarejestrowany: 19-07-2011 15:30 .
Posty: 4945
2016-01-17 17:29:04
17 stycznia 2016 17:29 | ID: 1274532
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Zawsze tak robie :)
-
35
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2016-01-17 17:31:12
17 stycznia 2016 17:31 | ID: 1274534
Sanne (2016-01-17 17:29:04)
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Zawsze tak robie :)
No to super, może ktoś inny skorzysta?
-
36
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-17 18:19:49
17 stycznia 2016 18:19 | ID: 1274560
Joaśka35 (2016-01-17 17:31:12)
Sanne (2016-01-17 17:29:04)
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Zawsze tak robie :)
No to super, może ktoś inny skorzysta?
ooo to i ja sprobuje
-
37
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-17 18:38:43
17 stycznia 2016 18:38 | ID: 1274562
Joaśka35 (2016-01-17 17:31:12)
Sanne (2016-01-17 17:29:04)
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Zawsze tak robie :)
No to super, może ktoś inny skorzysta?
ja napewno bo nigdy tak nie robiłam :)
-
38
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-17 22:31:28
17 stycznia 2016 22:31 | ID: 1274627
Marietteczka (2016-01-17 18:38:43)
Joaśka35 (2016-01-17 17:31:12)
Sanne (2016-01-17 17:29:04)
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Zawsze tak robie :)
No to super, może ktoś inny skorzysta?
ja napewno bo nigdy tak nie robiłam :)
sprobuj :*
-
39
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-18 18:06:13
18 stycznia 2016 18:06 | ID: 1274880
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Też tak robię.
-
40
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-18 18:22:25
18 stycznia 2016 18:22 | ID: 1274907
Stokrotka (2016-01-18 18:06:13)
Joaśka35 (2016-01-17 17:27:43)
zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jak w rondelku przesmazymy potarkowane ogórki na masełku
Też tak robię.
ja nigdy o tym nie slyszalam :)