-
1
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 16:14:08
16 stycznia 2016 16:14 | ID: 1274053
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
-
2
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-16 16:42:57
16 stycznia 2016 16:42 | ID: 1274076
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D
-
3
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 18:05:50
16 stycznia 2016 18:05 | ID: 1274122
Marietteczka (2016-01-16 16:42:57)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
to może ktoś Nam trochę podpowie :D ja lubię gotować i eksperymentować w kuchni :D
z męzem
-
4
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:01:06
16 stycznia 2016 19:01 | ID: 1274162
-
5
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:01:17
16 stycznia 2016 19:01 | ID: 1274163
-
6
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:01:45
16 stycznia 2016 19:01 | ID: 1274164
-
7
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:02:12
16 stycznia 2016 19:02 | ID: 1274165
-
8
Joaśka35
Zarejestrowany: 11-06-2010 18:03 .
Posty: 8329
2016-01-16 19:22:08
16 stycznia 2016 19:22 | ID: 1274180
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
-
9
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-16 19:25:55
16 stycznia 2016 19:25 | ID: 1274182
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
-
10
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-16 19:27:47
16 stycznia 2016 19:27 | ID: 1274183
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
-
11
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:31:35
16 stycznia 2016 19:31 | ID: 1274184
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
-
12
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-16 19:35:19
16 stycznia 2016 19:35 | ID: 1274187
Joaśka35 (2016-01-16 19:22:08)
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D
ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P
a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P
Ostatnio edytowany: 16-01-2016 19:35, przez: Marietteczka
-
13
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-16 19:37:40
16 stycznia 2016 19:37 | ID: 1274188
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
Suuuper...
-
14
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:38:00
16 stycznia 2016 19:38 | ID: 1274190
Marietteczka (2016-01-16 19:35:19)
Joaśka35 (2016-01-16 19:22:08)
Skoro mowa o oleju to ja jeszcze dodaje kilka kropel do jajek, wtedy panierka nie odstaje od kotleta
Do ciasta nalesnikowego dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej wtedy są bardziej elastyczne
dobrze wiedzieć o tych kotletach spróbuję bo na roczek synka będę robiła :D
ja oprócz tego do jajka dodaję mleka wtedy są mleczne kruche i soczyste :P
a do naleśników dodaję wodę gazowane wtedy placki są bardziej puszyste :P
ooo wlasnie ja tez mleka dodaje :)
-
15
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-16 19:39:04
16 stycznia 2016 19:39 | ID: 1274192
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
-
16
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:41:41
16 stycznia 2016 19:41 | ID: 1274194
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
-
17
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-16 19:45:01
16 stycznia 2016 19:45 | ID: 1274197
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:41:41)
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
ślina mi cieknie -
-
18
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 19:46:18
16 stycznia 2016 19:46 | ID: 1274199
Marietteczka (2016-01-16 19:45:01)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:41:41)
Marietteczka (2016-01-16 19:39:04)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:31:35)
oliwka (2016-01-16 19:27:47)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 19:01:17)
Moja mama takie "pampuchy" robiła ale smaczne były takie polane śmietaną z cynamonem i cukrem waniliowym... ojjj co za smaki dzieciństwa...
my dalej w domku robimy :)
PRZEPIS PROSZĘ :)
100 gram drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mleka
kilogram mąki pszennej typ 450
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej,bandaż lub bawełniany sznurek
Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka.Wymieszaj.(zaczyn powinien mieć konsystencje kwaśnej śmietany).przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętosci.do sporej miski wsyp mąke, dodaj mleko, szczypte soli jajka i rozczyn ze skladników(najlepiej na stolnicy) zagnieść elastyczne ciasto a kiedy zacznie odchodzić od reki dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz.Włóż do miski i odstw na 30minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie na stolnicy rozwalkować z niego owal na około 4 cm i szklanka wykrawać krążki ułożyć na blacie i przykryć ściereczką pozostawić jeszcze na 15minut do wyrośnięcia.Do garnka wlej troche wody zwiąż na garnku gaze nadmiar gazy odetnij a wode doprować do wrzenia.Układaj warstwe pampuchów na gazie i pod przykryciem parować po 15minut..
ślina mi cieknie -
mi tez :)
-
19
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2016-01-16 20:33:06
16 stycznia 2016 20:33 | ID: 1274247
oliwka (2016-01-16 19:25:55)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)
-
20
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-16 22:11:15
16 stycznia 2016 22:11 | ID: 1274274
Sonia (2016-01-16 20:33:06)
oliwka (2016-01-16 19:25:55)
Patrycja Sobolewska (2016-01-16 16:14:08)
ja zawsze dodaje oliwy :) a co do kulinarnych to ciezko u mnie z tym
I ja do gotującego się makaronu dodaję ciut oliwy... w nowinkach kulinarnych to moja córka jest dobra...
Wczoraj miała gości to zrobiła świeżego łososia w cieście ze szpinakiem i mówiła, że wyszedł świetnie...
Wtedy się nie skleja:) Tez tak robię;)
moj maz to w ogole nic nie dodaje a potem sie dziwi ze to niejadalne :D