2  jajka
    1 szklanka mleka
    mąka(dodać tyle aby powstała masa podobna do śmietany)
    woda mineralna gazowana pół szklanki
    szczypta soli do smaku
    Olej do smażenia
    Nadzienie:
    opakowanie łososia wędzonego 200 g
    opakowanie serka delikatnego śmietankowego
    świeży koperek
    cytryna do przybrania
    sól, pieprz
Nadzienie:
Serek miskujemy z solą i pieprzem na gładką masę.
Naleśniki: 
Do głebokiego naczynia wbijam 2 jaja i ubijam ze szczyptą soli. 
Dodajemy ok. 1 szklanki mleka,ciągle ubijając dodajemy mąkę,pod koniec dodajemy pół szklanki wody gazowanej.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Powstałą masę odstawiamy na godzinę przed smażeniem
do lodówki.Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju,
ciasto rozlewamy równomiernie na patelni,smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Na ostygnięte naleśniki smarujemy twarożek,kładziemy płat łososia,zwijamy w roladkę,przekrajamy
skośnie,rozkładamy na talerzu,Całość przybieramy cytryną i koperkiem.
Idealna przystawka na nadchodzacy sylwester lub karnawał.