PLACKI:
    7 ziemniaków
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    1 jajko
    sól, pieprz
    SOS
    1 cebula
    pół kostki margaryny
    pół kg pieczarek
    szklanka śmietany
    łyżka mąki
    kostka grzybowa kucharka
    1,5 szklanki wody
    kucharek
    sól
    pieprz
PLACKI: Ziemniaki pozbawić mundurków, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Zetrzeć też do tego cebulę. Dodać mąkę i jajko. Wymieszać, przyprawić sola i pieprzem. W tak powstałego ciasta smażyć na oleju placki na złoty kolor. SOS: Margarynę dać do rondla. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do margaryny. Zeszklić ją na margarynie. Następnie umyć i pokroić drobno pieczarki. Dodać do rondla i wrzucić jeszcze pokruszoną kostkę grzybową. Smażyć do miękkości pieczarek. Podlać wodą i dalej smażyć. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Zatrzepać tym sos. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem.