2 słoiki wiśni drylowanych 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
350 ml soku wiśniowego 
160 g cukru 
pół cytryny 
torebka sosu waniliowego 
500 ml mleka 
200 g mąki tortowej 
proszek do pieczenia 
2 jaja
150 g śmietany (10%)
1,5 l oleju 
2 łyżki cukru pudru  
Masa wiśniowa - Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku wiśniowego. Resztę soku zagotować z 25 g cukru i z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać do mąki ziemniaczanej i mieszając gotować do zgęstnienia masy. Dodać wiśnie i gotować jeszcze 5 minut. 
Sos - Sos waniliowy przygotować z mlekiem i cukrem według przepisu na opakowaniu. 
Ciasto - Z mąki tortowej 60 g cukru, proszku do pieczenia, jajek i śmietany wyrobić ciasto. 
Smażyć porcjami w głębokim tłuszczu. 
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na sosie waniliowym z masą wiśniową.