Batony wieloziarniste - przepis. Przepisy na Przystawki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Batony wieloziarniste
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                         (forma 22-23 cm):
• 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
• 150 g płatków owsianych górskich
• 6 łyżek masła orzechowego
• 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
• 4 łyżki miodu
• 50 g gorzkiej czekolady
• 4 łyżki wody
• szczypta soli
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                 
- Płatki przesypujemy na patelnię i prażymy je około 2 minuty, często mieszając.
- Na patelnię dosypujemy ziarna Kresto. Całość prażymy kolejne 3–4 minuty, aż do momentu  osiągnięcia złotego koloru, często przy tym mieszając.
- Wyłączamy ogień, odkładamy 3 łyżki mieszanki do osobnej miski. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią zawartość patelni i wyrównujemy masę.
- Wysypujemy na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniatamy masę tak, aby wszystko ściśle do siebie przylegało.
- Tak przygotowaną formę odstawiamy na ok. 1–2 godziny do lodówki.
- Zastygniętą masę kroimy na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowujemy w słoiku/puszce w lodówce.

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.