Fit sałatka z grillowanym indykiem

Składniki

· 150 g miksu sałat

· 150–200 g polędwiczki z indyka

· 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)

· 1 łyżka kaparów

· 1 średnia marchewka

· 1/2 małej cebuli

· garść pomidorów koktajlowych

· 2 łyżki kiełków

· grzanki razowe




Marynata:

· 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy

· 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

· 1 łyżka oleju Rapso

· 2–3 ząbki czosnku

· sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.

2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.

4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.

5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.