· 150 g miksu sałat
· 150–200 g polędwiczki z indyka
· 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
· 1 łyżka kaparów
· 1 średnia marchewka
· 1/2 małej cebuli
· garść pomidorów koktajlowych
· 2 łyżki kiełków
· grzanki razowe
Marynata:
· 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
· 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
· 1 łyżka oleju Rapso
· 2–3 ząbki czosnku
· sól, pieprz
1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.