Owocowe naleśniki

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe

1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
3 średnie jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody - zwykła lub gazowana
4 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
Składniki na farsz serowy

500 g sera twarogowego z kubełka
1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g lub cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Owoce i dodatki

500 g owoców - jagody, maliny, wiśnie, truskawki..
szklanka śmietanki 30%
3 łyżki masła klarowanego do podsmażenia naleśników

Sposób przyrządzenia

Posmaz placki z wymieszanych skladnikowy ser do naleśników na słodko:

W misce umieść ser z kubełka - polecam zazwyczaj Piątnicę lub Mlekovitę. Tutaj jednak sprawdzi się lepiej ser Pilos z Lidla, który jest rzadszy od dwóch wcześniej wymienionych, ale jest dobry i nie jest kwaśny. Taki rzadszy ser będzie Ci nawet łatwiej rozprowadzić po całym naleśniku. A naleśniki z przepisu mają być cieniutkie.

Do miski z serem wsyp cukier wanilinowy oraz 2 łyżki zwykłego cukru. Lepszy będzie jednak domowy cukier waniliowy. Całość ucieraj blenderem, mikserem lub nawet łyżką na gładki serowy krem. Jeśli Twój ser był bardzo gęsty lub ręcznie mielony, to polecam dodać do masy: 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany 18% lub śmietanki słodkiej 30%. 


Nakładaj łyżkę kremu serowego i rozprowadzaj cienko po całym naleśniku. Każdego zwijaj w rulonik. W ten sposób przygotuj wszystkie naleśniki. Nagrzej szeroką patelnię o grubym dnie i roztop na niej łyżkę masła. Na patelnię wyłóż pierwszą partię naleśników. Podsmażaj naleśniki na rumiano z obu stron