•	4 gruszki
•	około 60 g sera gorgonzola
•	8 orzechów włoskich
•	2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
•	1 łyżka kakao DecoMorreno
•	1 łyżka miodu
•	1 łyżeczka soku z cytryny
•	pestki granatu do ozdoby
•	kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.