Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem    
 
    
        Ryż basmati marki Britta zapiekany z szynką lub boczkiem
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        2 torebki ryżu basmati marki Britta (2 x 100 g)
25 dag szynki lub bardzo chudego ugotowanego wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu drobiowego z kostki
szklanka śmietany 12-proc.
jajko
szczypta suszonej bazylii lub 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej
1/2 szklanki startego ostrego żółtego sera lub oscypka
sól
pieprz
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, wysypać z torebek, wymieszać. Szynkę (boczek) pokroić jak najdrobniej, połączyć z ryżem i rosołem, doprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z jajkiem i połową startego sera oraz solą i pieprzem. Tym sosem polać zapiekankę, posypać ją z wierzchu pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ser się lekko zrumieni.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.