- sałata lodowa pół główki
- krewetki tygrysie, parzone 250g
- pomidorki koktajlowe 150 g
- sok z cytryny 1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżeczki
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
- natka pietruszki 3 gałązki
- woda 50 ml
- cukier 1 płaska łyżka
- czosnek 1 ząbek
- sos rybny 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżka
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- papryczka chilli ½ sztuki
- imbir 1 cm korzenia
- sól do smaku
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki
- parmezan 30 g
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.