Klasyka tuńczyka – przepis - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Klasyka tuńczyka – przepis
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Składniki na sałatkę:
2-3 garści rukoli
1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
1 szklanka białej fasoli
2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
1 czerwona papryka ramiro
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos:
5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól, świeżo mielony pieprz
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
- Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
- Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.