Składniki (16 sztuk):
•	2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
•	1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
•	szklanka maślanki
•	2 jajka
•	2 małe, kwaśne jabłka
•	1/4 łyżeczki sody
dodatkowo:
•	6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
•	łyżeczka oleju kokosowego
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.