Przygotowanie:
Ugotuj pierogi z jagodami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos waniliowy: przekrój wzdłuż laskę wanilii i wyciągnij za pomocą noża ziarenka. Mleko i śmietanę wlej do niedużego garnka, dodaj laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadź do zagotowania, a następnie wyciągnij z garnka laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę. Do utartych żółtek wlej powoli przez gęste sitko gorące mleko. Powstałą masę dodaj do garnka. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu, ciągle mieszając łyżką. Masa nie może się zagotować, bo zważą się żółtka. Sos gęstnieje powoli. Ugotowane pierogi polej sosem. Udekoruj borówkami i listkiem mięty.
Wskazówka:
W wersji skróconej można polać gotowym sosem waniliowym.
Pierogi z owocami kojarzą się zazwyczaj z latem, wakacjami i kuchnią babci, czyli wszystkimi przyjemnościami za którymi często tęsknimy w czasie jesienno-zimowych miesięcy. Warto sięgnąć po nie w tym okresie i cieszyć się w domowym zaciszu - smakiem wakacji i lata. Przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na efektowne danie z wykorzystaniem gotowych pierogów – pierogi z jagodami i kremowym sosem z ziarenkami wanilii. Jest to doskonała propozycja na wyśmienity i szybki obiad, deser lub słodką kolację. Pierogi w tej wersji doskonale smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W przepisie wykorzystano pierogi z jagodami Jawo. Są ręcznie robione, mają bardzo dobry domowy skład i nie ma w nich sztucznych konserwantów.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.