Składniki na ciasto:
•	3 łyżki mleka
•	50 g drożdży
•	500 g mąki pszennej
•	150 g masła
•	2 jajka
•	2 żółtka
•	½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
•	1 płaska łyżeczka soli
•	1 płaska łyżeczka cukru
Farsz składniki:
•	1 kg kapusty kiszonej
•	2 łyżki oleju rzepakowego
•	300 g boczku wędzonego
•	2 cebule
•	2 łyżki masła
•	200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
•	1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
•	1 łyżka kminku
•	sól i cukier do smaku
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.
Smacznego!