Wykonanie:
1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.
2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Sery rozdrób widelcem.
4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.
7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.
9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.