Składniki (12 babeczek):
•	200 g makaronu tasiemki szpinakowe - Tagliatelle agli spinaci nr 112 marki Arrighi
•	5 jajek 
•	duża garść szpinaku baby
•	100 g sera niebieskiego z pleśnią
•	50 g szynki
•	½ papryki czerwonej
•	½ papryki zielonej
•	3 łyżki szczypiorku
•	1 łyżka świeżego rozmarynu
•	świeże warzywa (np. pomidor, ogórek)
•	olej
•	sól
•	pieprz
1. Makaron ugotuj, a następnie przestudź.
2. Jajka wbij do miski. Szynkę oraz paprykę pokrój w kosteczkę - dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z nich wyłóż makaron i szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
4. Rozgrzej piekarnik (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut do lekkiego zarumienienia.
5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można jeść na ciepło oraz na zimno.