•	1 szklanka ciecierzycy
•	2 średnie pietruszki
•	1/5 selera (dużego)
•	por (część biała)
•	1 mleczko kokosowe
•	2–3 ziemniaki
•	1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
•	2 1/2 łyżki oleju
•	1–1,3 litra bulionu warzywnego
•	kumin (mielony)
•	sezam czarny
•	sól, pieprz
•	natka pietruszki
Wykonanie:
1. Ciecierzycę umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.
3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.
Smacznego!