Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży - przepis. Przepisy na Desery owocowe, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży    
 
    
        Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Składniki:
•	50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
•	50 g mąki pszennej
•	500 ml mleka 3,2%
•	1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
•	200 g sera cheddar
•	100 g sera parmezan
•	6 jajek
•	dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
•	1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
•	szczypta soli
•	szczypta białego pieprzu
•	bułka tarta do wysmarowania kokilek
Dodatkowo do podania na stół: 
•	dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.