- pasztetowa                                                400g
- mąka pszenna                                    	     ½ kg
- mleko                                                          250ml
- drożdże                                                          30g
- cukier                                                      1 płaska łyżeczka
- jajko                                                              1 szt.
- żółtka jaj                                                         2 szt.
- sól                                                              ¼ łyżeczki
- masło                                                                1 łyżka
- ser żółty                                                           150g 
- olej rzepakowy do smażenia
Z  letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól 
 i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość. 
 W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Smacznego!