- masło  2 łyżki
- ryż basmati    150g
- filet z indyka   200g
- cebula  1 średnia szt.
- olej rzepakowy   3 łyżki
- świeże kurki  150g
- natka pietruszki  1 mały pęczek     
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.
Smacznego!