Panzanella – sałatka toskańska - przepis. Przepisy na Sałatki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Panzanella – sałatka toskańska
Panzanella – sałatka toskańska
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Składniki:
• 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
• 30 ml oliwy
• 10 ml octu balsamicznego
• 1 ząbek czosnku
• pomidory kolorowe
• 20g czerwona cebula
• ½ pęczka bazylii
• sól i pieprz do smaku
• 10g tuńczyka w oliwie
• 20g karczochów krojonych
• 30g papryka pieczona
• kilka kaparów
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.