Składniki (dla 4 osób):
•	10 czarnych oliwek bez pestek,
•	1 starty pomidor bez skórki,
•	2-3 łyżki oleju ryżowego ,
•	świeża bazylia lub oregano,
•	sól i pieprz,
•	anchois
Na tortos:
•	75 g mąki kukurydzianej,
•	25 g mąka pszenna,
•	2 łyżki oliwy z oliwek,
•	woda
Przygotowanie:
Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Udekoruj szczypiorkiem i anchois.