- Kiełbasa biała surowa                                                       1,5 kg
- olej                                                                                    3-4 łyżki
- cebula                                                                               6-7 średnich sztuk
- czosnek                                                                             6 ząbków
- pomidory z puszki                                                             2 puszki po 400g
- papryka słodka w proszku                                                1 łyżeczka
- majeranek                                                                           3 łyżki
- pieprz ziołowy                                                                    1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku           
Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w grube piórka, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z zalewą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną i przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Smacznego!