Polędwica wołowa z octem balsamicznym - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Polędwica wołowa z octem balsamicznym    
 
    
        Polędwica wołowa z octem balsamicznym
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        700 g polędwicy wołowej
200 ml octu balsamicznego Ponti
150 ml wody
mąka do obtaczania
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
4 łyżki masła
rukola lub szparagi
1 kg młodych ziemniaków
świeży tymianek
sól
pieprz 
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
- Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
- W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
 (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
- Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.