JUICYfruits, Mama Julki, Ostatni Blues, alanml i inni (w sumie: 5) rozsmakowali się w tym!
1. W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy 1/2 kostki drożdży, wraz z 2 łyzeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż zaczyn "urośnie". Jest gotowy, kiedy podwoi swoja objętość.
2. Przelewamy zaczyn do większej miski i dodajemy: 6 łyżek oleju, 1 jajko, 1/2 łyzeczki soli. Mieszamy.
3. Następnie dosypujemy makę tak długo aż ciasto stanie się rozciągliwe i da się urabiać w dłoniach.
4. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, urabiamy w dłoniach. Następnie wałkujemy lekko aż będzie odpowiedniej wielkości do blaszki, którą mamy.
5. Blachę smarujemy tłuszczem i przesypujemy bułką atrtą (jeśli nie mamy bułki może to być kszka manna).
6. Ciasto układamy an blaszce, a następnie nakłuwamy raz przy razie widelcem i smarujemy przwecierem pomidorowym.
7. Układamy na pizzy składniki (mogą być dowolne, inne niż te, które przytoczyłam), posypujemy startym serem. Mozemy także posypać ziołami prowansalskimi lub innymi przyprawami, które lubimy.
8. Pizzę pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
9. Podajemy z keczupem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.