Beza z bitą śmietaną i owocami - przepis. Przepisy na Ciasta z owocami, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Beza z bitą śmietaną i owocami    
 
    
        Beza z bitą śmietaną i owocami
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        4 białka
200g cukru
szczypta soli
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kakao
czereśnie (lub inne owoce np. truskawki, maliny, porzeczka, brzoskwinie)
ok. 50g czekolady (u mnie biała)
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
 
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem. Użyłam szprycy z dużą, okrągłą końcówką).
 
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formułować z piany okrągłe placki o średnicy ok. 8cm. (Dla ułatwienia, najlepiej jest najpierw narysować na papierze okręgi. Zrobić odstępy między bezami. Bezy trochę urosną). Kolejno zrobić ozdobny brzeg.
 
 
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną.
 
- Czereśnie umyć i osuszyć.
 
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czereśnie, jedną po drugiej, zanurzać do połowy w czekoladzie i układać np. na papierze do pieczenia.
 
- Bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu dodać kakao.
 
- Bitą śmietanę rozłożyć na bezach i ułożyć owoce.
 
 
                
              
    
    
            
                                                  
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.