Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną  - przepis. Przepisy na Zupy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną     
 
    
        Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną 
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        •	0,5 kg kiełbasy białej parzonej ZM Pekpol
•	0,5 kg kości wędzonych od schabu
•	1 średniej wielkości marchew
•	½ średniej wielkości selera
•	ok. 3 litry wody
•	3 liście laurowe
•	5-6 ziarenek ziela angielskiego
•	500 ml zakwasu na żurek
•	1 cebula
•	300 ml kwaśnej śmietany 18%
•	3 ząbki czosnku
•	sól, pieprz do smaku
•	jajka ugotowane na twardo
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć zakwas na żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Nasza rada: Przed podaniem warto dodać do zupy łyżkę chrzanu, który wspaniale podkreśli jego smak i aromat.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.