Wiosenne muffinki - przepis. Przepisy na Ciasta i torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Wiosenne muffinki
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Składniki na muffinki:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Składniki na masę:
300 g masła
100 g białek
200 g cukru
ulubiony ekstrakt
barwniki spożywcze w proszku
opcjonalnie ciastka Oreo do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Muffinki:
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, maślankę i olej, używając trzepaczki. Miksturę
dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch
trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Miskę umieścić nad garnkiem z wrząca wodą i ubić przez chwilę białka. Dodać cukier i
ubijać aż cukier się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka i przestudzić białka. Następnie ubijać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dalej
ubijając stopniowo dodawać masło. Na koniec wmieszać ulubiony ekstrakt. Podzielić masę na kilka części i dodać barwniki. Dekorować za pomocą
rękawa cukierniczego. Smacznego :)

© 2008-2025 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.