Sposób przyrządzenia:
Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam cukier i proszek do pieczenia. Wymieszałam suche składniki.
Dodałam masło i roztarłam z mąką.
Dodałam jajka i śmietanę i zagniotłam. Tak jak pisałam ciasto z mąki owsianej inaczej się wyrabia. Trzeba dodać troszkę śmietany gdy jest za suche lub mąki gdy za bardzo klei się .
Wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynówce.
Dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowane owoce,. Mieszamy.
Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy ciasto zostawiając mała część na zrobienie kratki.
Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy "krokantem" z migdałów lub orzechów.
Robimy kratkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 45-50 minut.
Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.