Pierogi wigilijne - przepis. Przepisy na Inne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        CIASTO
1 kg mąki
1 jajko
woda 
szczypta soli
NADZIENIE
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
marchewka
przyprawa do kapusty
olej                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Mąkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą ile zabierze ciasto . Poczekać aż ostygnie. Dodać jajko, sól, wyrobić ciasto aby było elastyczne. 
Kapustę odcisnąć z soku, przemielić przez maszynkę. Na patelni przesmażyć na oleju cebulę drobno pokrojoną, dodać kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać liście laurowe, pieprz i przyprawę do kapusty. Jeśli ktoś lubi można dodać grzyby, przesmażyć wcześniej razem z cebulą.
Dusić około godziny. Można podlać wodą i dusić aż woda odparuje. 
Ciasto rozwałkować , wykrawać krążki nadziewać farszem i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną.                 

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.