Grilowane banany  - przepis. Przepisy na Desery ciepłe, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Grilowane banany 
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        
- olej do smarowania
- 7 łyżek cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych 
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 300 gram śmietany
- 1-2 łyżki rumu
- 6 dużych bananów 
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                1. Posmarować blachę niewielką ilościa oleju i odstawić. W garnuszku powoli rozpuścić 6 łyżek cukru w dwóch łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 6-8 minut, tak aby powstał złocisty karmel. Zdjąć z kuchenki mieszając, dodać wiórki kokosowe i skórkę z pomarańczy. 
2. Płynny karmel wylać na natłuszczoną blachę i pozostawić na 10 minut do stężenia. Pokruszyć na kawałki i dokładnie rozdrodnić mikserem. 
3. Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywny krem, ostrożnie dodając rum. Odstawić do lodówki, aż do ponownego użycia. 
4. Nieobrane banany przekroić wzdłuż na pół i przecięte powierzchnie oprószyć karmelem z kokosem. Grilować 5 minut w średniej temperaturze, aż karmel się stopi i zrumieni. Karmelizowane połówki bananów podawać jeszcze ciepłe z rumową bitą śmietaną. 
Oczywiście dla dzieci należy przygotować wersję bez rumu. 
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.