tiramisu
Składniki
30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
•	50 dag mascarpone
•	4 jajka, w temperaturze pokojowej
•	4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
•	2 łyżki kawy rozpuszczalnej
•	50 ml likieru amaretto
•	2 łyżki ciemnego kakao
Sposób przyrządzenia
- Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
 
- Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
 
- Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
 
- Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
 
- Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.